Expositie Bnadem binnenkort te zien in Museum Gouda
Tentoonstelling De Mix Nederland | Bnadem binnenkort te zien in Museum Gouda
Van jongs af aan merkte de Rotterdamse fotograaf Khalid Amakran (31) dat hij zich nauwelijks herkende in het beeld dat van Nederlanders met Marokkaanse roots werd geschetst. Het aanhoudende debat ging vooral óver deze groep in plaats van met. Khalid ergerde zich aan de eenzijdige, negatieve manier waarop zijn wereld werd afgebeeld. Met zijn fotografie neemt hij het heft in eigen hand en laat met zijn beelden een nieuw verhaal zien.
De aanleiding voor Khalids nieuwe werk is een uitnodiging van Museum Gouda. Zij vroeg Khalid om te reageren op het werk van Robert de Hartogh (1942 - 2022), een fotograaf die in de jaren 70 de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Gouda vastlegde. Khalid gaat de eerste generatie Marokkanen in Nederland fotograferen samen met hun (klein)kinderen. Hiermee wil hij de verhalen van deze generaties vastleggen en zo ook bewaren voor de toekomst. De foto’s van Robert en Khalid zijn vanaf 23 april te zien in de tentoonstelling De Mix Nederland | Bnadem in Museum Gouda en op het station van Gouda. De zoektocht naar eigen identiteit staat bij Khalids expositie centraal. Wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou?
Het Marokkaanse woord 'bnadem' is het equivalent van het woord ‘individu’. In het Westen betekent dit dat je als mens ondeelbaar bent. Maar ‘bnadem’ betekent in het Arabisch letterlijk ‘zoon van Adam’. In deze vertaling verhoud je je dus altijd tot een ander: je bent altijd de zoon, broer of zus van iemand. Het woord omvat het dilemma van veel Nederlanders met Marokkaanse roots dat Khalid wil blootleggen: aan de ene kant worden deze Nederlanders geacht zichzelf te ontwikkelen als individu, aan de ander kant worden zij, door de gemeenschap waartoe zij zichzelf rekenen, geacht zichzelf loyaal te uiten aan waar zij vandaan komen.
De tentoonstelling is vanaf 23 april 2023 te zien in Museum Gouda.
Foto: 'Khalid Amakran en Robert de Hartogh', gemaakt door Mark Bolk.