Herdenkingsjaar Slavernijverleden | Goudse kleipijpen in de trans-Atlantische slavenhandel
Goudse kleipijpen in de trans-Atlantische slavenhandel
Een witte kleipijp, een beschilderde tabakspot en een gevelbord met een zwarte man, wat hebben deze voorwerpen met elkaar te maken? Zij vertellen het verhaal van de stad Gouda als grootste producent en exporteur van kleipijpen. In samenwerking met kunstenares Miriam Piña werpt Museum Gouda nieuw licht op deze voorwerpen en de duistere kant van dit economische succes.
Kisten pijpen in ruil voor een mens
De Goudse pijpen werden gebruikt als betaalmiddel en als relatiegeschenk in de trans-Atlantische slavenhandel. Uit bronnen weten we dat aan de westkust van Afrika mensen werden gekocht voor kisten pijpen. De tabak die in Goudse tabakspotten werd bewaard werd onder meer geoogst op plantages waar tot slaaf gemaakten werkten.
Kroonluchter
Nu, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, reageert de Goudse Miriam Piña op de historisch beladen voorwerpen met een kunstwerk. Samen met zes jongeren met uiteenlopende achtergronden, een kroonluchter en een mal om Goudse pijpen mee te maken, gaat ze aan de slag. ‘Ik wil laten zien dat er heel verschillende kanten aan het verhaal zijn.’
Pijpenkoppen in de grond
De sporen van het Goudse slavernijverleden zijn nog steeds tastbaar aanwezig; de rijkdom die de pijpenhandel de stad opleverde droeg bij aan de welvaart en werkgelegenheid. Én de Goudse pijpenkoppen zijn nog steeds volop te vinden in de grond van landen over de hele wereld die verbonden waren met Nederland in de koloniale tijd, hierop reflecteert Piña in haar werk.
De expositie is te bezoeken vanaf 1 juli tot en met 31 oktober. Ook kun je meedoen met een van de creatieve zaterdag-workshops die Miriam Piña aanbiedt in ons museum, houd hiervoor onze website in de gaten!