Keti Koti Gouda 2024 | Een terugblik

Gemeente Gouda • 10m
Scroll

Dit artikel werpt een terugblik op de gedenkwaardige herdenking en viering van Keti Koti Gouda.

 

  • De burgemeester Pieter Verhoeve heeft de vervolgstappen besproken. 

  • Er zijn mooie lezingen geweest van Durwin Lynch en Onias Landveld.

  • Er was veel vraag naar de tekst van spoken word artiest Romano Haynes. Er is een mogelijkheid om  tekst van Romano Haynes te verkrijgen. Zie tekst hieronder

  • De mooie foto's zijn gemaakt door de fotograaf Astrid den Haan.

 

[Bron: Team Herdenking Koloniaal en slavernijverleden/ Gemeente Gouda]

Foto's: Astrid den Haan

 

Wat was het een prachtige Keti Koti herdenking van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij op 30 juni! Het was inspirerend om te zien dat er zo'n mooie opkomst was van ruim 100 bezoekers. De registratie was zelfs voortijdig stopgezet vanwege het bereiken van de maximale capaciteit.

Tijdens de herdenking hebben we stilgestaan bij het leed en verdriet dat is verricht, maar de focus is ook gelegd op de strijd, kracht en veerkracht van de tot slaafgemaakten. Dit is van onschatbare waarde. Het eren van hun strijd en het benadrukken van hun doorzettingsvermogen helpt om het verhaal levend te houden en om te blijven streven naar gelijkheid en rechtvaardigheid.

 

Moderator Mahutin Awunou heeft op beide dagen op een voortreffelijke manier het programma liefdevol en inspirerend begeleid.

 

Het programma van de herdenking en viering begon met een mooie ceremonie van het Ritueel van het water. Atratori en Kofi Ogun van Ojise Network hebben deze ceremonie waadig gedaan. 

Het Ritueel van Het Water is een van de meest inspirerende rituelen in de Afrikaanse diaspora. Het ritueel met het uitschenken van water en dankzegging aan de voorouders zien we overal van Afrika. Van de kusten van West-Afrika, in Suriname, de Antillen, Brazilië en dus ook hier in Nederland. Dichter Atratori (met de bril)verzorgde de inleiding op het ritueel. Hij ging in op het ontstaan en heeft het ritueel ten uitvoer gebracht.

 

Moderator Mahutin Awunou in gesprek met de burgemeester over de passende vervolgstappen.

In het afgelopen jaar vonden op verschillende momenten waardevolle gesprekken tussen Gouwenaars plaats. In stadsdialogen; ook in de gemeenteraad vonden meerdere vergaderingen plaats. Wat zijn de drie grote lijnen?

1) het onder ogen zien van de schaduwkant van het Goudse verleden is van groot belang. Zelfkennis en voortschrijdend inzicht verjaren immers niet. Op nederigheid staat geen houdbaarheidsdatum.
2) Breed in de stad en de gemeenteraad leeft het willen erkennen van het toegebrachte leed in het verleden. Er is ook verschil van opvatting. Zo denken Gouwenaars verschillend over het uitspreken van excuses en over het aanpassen van straatnamen.
3) De gemeenteraad van Gouda verzocht het college op 22 mei jongstleden bij motie om een ‘passend vervolg’ te geven dat nodig is, nu er ‘een begin is gemaakt met de bewustwording over dit deel van ons verleden.’

De gehele toespraak van de burgemeester Pieter Verhoeve is hier te lezen.

 

Onias Landveld heeft op 30 juni met zijn inspirerende persoonlijke verhaal de geschiedenis op een respectvolle en toch humoristische manier weten te vertellen. Zijn woorden hebben velen gemotiveerd, nieuwe inzichten gebracht en waardevolle informatie gedeeld. Hij heeft de kracht van verhalen vertellen omarmd en daarmee harten geraakt en geesten verrijkt. Moge zijn boodschap van verbinding en begrip blijven resoneren.

 

Durwin Lynch (1987) is geboren in Suriname en opgegroeid op Curaçao. Zijn voorouders komen uit Afrika, India en China. Momenteel werkt hij als docent-onderzoeker bij het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam. Durwin heeft  op 1 juli een mooie lezing gegeven over de kracht van de voorouders en wat de gevolgen waren van de afschaffing van de slavernij. Hier kunt u zijn presentatie terugkijken.

 

Op 30 juni en 1 juli heeft Romano Haynes op unieke wijze zijn spoken word voordracht gebracht, begeleid door verschillende instrumenten. Met de fluit eerde hij de voorouders van de inheemse bevolking van Suriname, terwijl hij op 1 juli de handpan bespeelde. Zijn optredens raakten velen die aanwezig waren, waardoor er een verlangen ontstond om zijn woorden vast te houden. Romano, attent en genereus als altijd, heeft gehoor gegeven aan deze wens door de tekst met liefde te delen.

Romano Haynes:
"Ik ben dankbaar dat mijn woorden bij je binnen mochten komen en je mochten raken in je hart. Zou jij de teksten graag nog eens terug willen lezen, willen delen met je dierbaren of het zelfs een plekje geven in je huis of bij een altaar? Dan kan dat! Ik heb twee jaar geleden een stuk grond gekocht in Zanzibar (Oost Afrika) waar ik mooie plannen mee heb en daar kan ik je hulp bij gebruiken. Bij een donatie vanaf €5,- ondersteun jij mijn missie om het continent waar mijn voorouders vandaan komen op te bouwen en van daaruit prachtige, waardevolle en helende dingen neer te zetten voor de mensen daar maar ook voor ons als diaspora."
 
OM DE TEKSTEN TE ONTVANGEN.
- Klik op de volgende link en maak een donatie van €5,- of meer: https://www.gofundme.com/f/building-a-dream-from-holland-to-zanzibar
- Stuur na je donatie een mail naar: romanohaynes@gmail.com o.v.v. Keti Koti, en vermelding van je naam en dan krijg je van mij per mail een PDF bestand met de twee teksten toegestuurd.

 

Marimbo Krioro heeft op betoverende wijze het programma gevuld met rijke klanken, waardoor de muzikaliteit rechtstreeks ons hart beroerde.

 

De Afro-Curacaose gemeenschap heeft door middel van de traditionele tambú-dans een sterke band weten te behouden met hun Afrikaanse roots. Deze culturele uiting, voortgekomen uit de hechte Afrikaanse gemeenschappen op het eiland, dient als een krachtig symbool van onderdrukking en veerkracht. De tambú muziek en dans vormen niet alleen een vorm van vermaak, maar ook een trotse representatie van de Afrikaanse cultuur, afkomst en geschiedenis op Curaçao. De dansgroep uit Curaçao heeft het optreden prachtig afgesloten met een authentieke tambú-dans die de rijke culturele tradities van het eiland eer aandoet. 

 

De catering, verzorgd door CECE's service, was voortreffelijk. Het eten was heerlijk en de gasten waren zeer tevreden.


Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden