Uniek Sporten in Gouda

SPORT•GOUDA • 7m
Scroll

 

Uniek Sporten in Gouda

 

Zo’n 2 miljoen Nederlanders hebben een handicap. Ze zijn bijvoorbeeld doof, slechtziend of hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking.(1) Er zijn in de afgelopen jaren veel verschillende initiatieven opgezet om mensen met een handicap te ondersteunen. In deze rubriek van Exclusief voor Inclusief lichten we er een aantal uit. Vandaag: Uniek Sporten in Gouda.


Uniek Sporten is een Nederlands initiatief dat sporten voor mensen met een beperking toegankelijker wil maken. Het programma begon in 2012 in tien gemeenten en het is inmiddels uitgebreid naar 338 gemeenten, waaronder Gouda. Tegenwoordig valt Uniek Sporten onder het Fonds Gehandicaptensport en heeft het een landelijke dekking. Voor dit artikel spraken we met oprichter Arjo Wijnhorst en met buurtcoach, en contactpersoon van Gouda Inclusief, Kim Disco.


Hoe maakt Uniek Sporten sporten toegankelijker?

Bijzonder aan Uniek Sporten is dat er niet één ding wordt aangeboden, maar dat er een website is vol mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel van het programma is de online Sportzoeker. Dit is een tool waarmee je sportactiviteiten in jouw omgeving kunt vinden die passen bij jouw situatie. “Met de Sportzoeker kun je meer dan 4.350 sportclubs door het hele land vinden”, vertelt Arjo Wijnhorst. “Het mooie ervan is dat we daarin samenwerken met lokale buurtsportcoaches. Zij geven inwoners persoonlijk sportadvies en ondersteunen sportverenigingen.”

Naast de Sportzoeker biedt Uniek Sporten de mogelijkheid om sporthulpmiddelen op proef uit te proberen. "Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken of handbiken iets voor jou is," legt Arjo uit. "Als het bevalt, helpen we je bij de financieringsaanvraag bij de gemeente. En als er aanvullende financiering nodig is, ondersteunen we daarbij. Dat doen we samen met de overheid.”

En er is nog meer. Uniek Sporten geeft ook advies aan sportverenigingen om hun aanbod toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Daarnaast biedt het platform inspirerende verhalen van sporters met een beperking en laagdrempelige workouts die speciaal voor hen zijn ontwikkeld.
 

Innovatie tijdens de Paralympische Spelen

Het aanbod van de thuis-workouts, ‘Uniek Sporten Thuis’, is onlangs vernieuwd. Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs lanceerde Uniek Sporten daarvoor een nieuwe website, die een eerdere app vervangt. “Met de gemiddelde workout-app kun je als sporter met een beperking helemaal niks. Met de oude app hadden we al veel positieve ervaringen, maar we wilden een nog beter en specifieker aanbod creëren en de website bood daarvoor meer mogelijkheden.” In het nieuwe aanbod zitten bijvoorbeeld specifieke workouts voor sporters met een beperkte beenfunctie. “Ik zit zelf in een rolstoel en ik gebruik die zelf ook, bijna dagelijks”, aldus Arjo. “En iemand die blind is of slechtziend krijgt weer andere oefeningen, met audioscriptie.”


Lokale samenwerking in Gouda

Uniek Sporten is positief over het contact met de verschillende gemeentes en de samenwerking met de regionale buurtcoaches. Het mooie is volgens Arjo dat je lokaal aan de ene kant het online platform hebt en dat je aan de andere kant ook in elke gemeente persoonlijk contact met een professional kan hebben. Je kunt bij de regionale buurtcoaches terecht met je vragen.

Een van die buurtcoaches is Kim Disco. Kim werkt bij SPORT•GOUDA en ze coördineert daar het aangepast sporten, dus sporten en bewegen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of chronische ziekte. Onderdeel van haar werk is het contact voeren met de Goudse inwoners samen met de zogenoemde ‘beweegmakelaars’ in Goudse wijken. Als er bijvoorbeeld de vraag komt van een inwoner in een rolstoel wat er voor hem of haar mogelijk is, dan kijkt zij daarnaar. “Ik maak daarbij veel gebruik van de Sportzoeker van Uniek Sporten”, legt Kim uit. “Uniek Sporten is een heel fijn platform. Zij bieden veel informatie.”


Nederland op de goede weg?

In 2016 ondertekende Nederland het VN-verdrag Handicap, waarin staat hoe de positie van mensen met een beperking verbeterd moet worden. Zijn we volgens Arjo en Kim op de goede weg?

Volgens Arjo wel: "Je ziet dat steeds meer sportclubs openstaan voor mensen met een beperking en dat sportlocaties en openbaar vervoer toegankelijker worden." Toch blijven er uitdagingen, vooral voor mensen in een rolstoel of met een visuele beperking. “We zetten stappen, maar er is nog een lange weg te gaan,” benadrukt hij. Het Fonds Gehandicaptensport heeft als doel dat sport in 2030 vanzelfsprekend toegankelijk is voor iedereen met een beperking.

Ook Kim vindt dat Nederland op de goede weg is. “Er is veel meer bewustzijn, ook bij verenigingen. Ze willen zelf dat iedereen welkom is, dus je hoeft het nauwelijks meer uit te leggen. En kijk naar de Paralympische Spelen – hoewel het dit jaar weinig op tv is geweest, groeit de aandacht wel. De sporters worden steeds meer op dezelfde waarde geschat als andere sporters en respectvol behandeld.”

Toch is Kim het eens met Arjo dat er nog veel werk te doen is. “Voor een land als Nederland, dat in veel opzichten goed georganiseerd is, zijn er nog grote stappen te zetten voor mensen met een beperking.” Zij worden nog te vaak over het hoofd gezien. Wat volgens haar de grootste stap is die gemaakt zou moeten worden? “Ik denk toch het begint bij bewustwording. Bewustwording van wat het betekent om een beperking te hebben en gewoon te willen meedoen." Ze vervolgt: "Denk bijvoorbeeld aan nieuwe schoolgebouwen – er moet gewoon een lift zijn. Of aan vervoer: het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat mensen met een beperking makkelijk de trein kunnen pakken of op tijd bij een activiteit kunnen zijn.”

Kim besluit: “Als die bewustwording in onze ruggengraat zit, worden er hopelijk op heel veel vlakken betere keuzes gemaakt.”
 

(1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-met-een-beperking/zorg-voor-mensen-met-een- beperking#:~:text=In%20Nederland%20hebben%20ongeveer%202,wat%20hun%20naasten%20nodig%20hebben

 

logo SPORT•GOUDA

 

logo Uniek Sporten
Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden