Keti Koti Gouda 2024
Datum | 30 June 2024 - 01 July 2024 |
Tijd | 11:00 - 20:30 |
Locatie | Bekijk het programma. |
Toegang | Aanmelden |
Georganiseerd door | Gemeente Gouda |
Wat is Keti Koti?
Tijdens Keti Koti herdenken we het trans- Atlantische slavernijverleden en vieren we de afschaffing van de slavernij. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in de kolonie Suriname, de kolonie Curaçao en andere eilanden die onder Nederlands bestuur waren. De slavenhouders werden voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld, maar de vrijgemaakte mensen kregen zelf niets en werden in Suriname nog tien jaar verplicht op contractbasis het zware werk te blijven doen. Daarom zien veel Surinamers het jaar 1873 als her jaar van de afschaffing van de slavernij. De tot slaafgemaakte waren op de Caribische eilanden in 1863 wel meteen vrij.
Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd en is van oorsprong een Surinaamse feestdag. De naam komt uit de Surinaamse taal, sranantongo, en betekent letterlijk: ketenen verbroken. Ook in Nederland wordt Keti Koti gevierd. Op de de Benedenwindse Eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) wordt deze feestdag Kadena Kibra en Dia di Abolishon in het Papiaments gebruikt. Op de Engelstalige Bovenwindse Eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wordt deze feestdag Emancipation Day genoemd.
Wat doet Gouda met Keti Koti?
In Gouda herdenken we 30 juni het Trans-Atlantische slavernijverleden en vieren we op 1 juli dat de slavernij is afgeschaft.
Download en verspreid de officiële Keti Koti 2024 flyer hier.
Voor wie is Keti Koti?
Iedereen is welkom bij Keti Koti Gouda.
Wat is de relatie met Gouda en het koloniaal en slavernijverleden?
Het streekarchief bracht in opdracht van de gemeente Gouda een verkenning uit naar het koloniaal en slavernijverleden in Gouda. Ondanks dat Gouda niet direct aan zee ligt, maakt de verkenning duidelijk dat Goudse bestuurders, ondernemers en inwoners toch op verschillende manieren betrokken waren bij de koloniale en slavernijgeschiedenis van Gouda. Veel inwoners van Gouda hebben gewerkt in de verschillende compagnieën zoals de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en de WIC (West-Indische Compagnie). Daarnaast vervulden Goudse regenten namens de stad posities als bestuurders bij deze compagnieën. Ze waren mede-eigenaar van plantages en daardoor (mede) eigenaar van tot slaafgemaakten. Plantageproducten als koffie, thee cacao en suiker werden op de Goudse markt verhandeld. De Goudse pijpen en Goudse kaas zijn beroemde traditionele producten, maar ze hebben een verrassende verborgen geschiedenis die verband houdt met het koloniaal en slavernijverleden.
Lees hier de volledige verkenning: https://samh.nl/images/PDF/Koloniaal_en_slavernijverleden_van_Gouda.pdf
Hoe wordt er op 30 juni herdacht?
Op 30 juni herdenken we het Trans-Atlantische slavernijverleden in het Huis van de Stad.
- 11.00 uur: Inloop met broodjes
- 11.30 uur: Start programma
- 11.30 – 12.30 uur: zang/muziek en een lezing en een plechtig gedeelte met kranslegging
- 12.30 – 13.30 uur: zang, dans, muziek en spoken word
- 13.30 – 14.15 uur: borrel
Aanmelden is nodig. Dit kan via: https://ketikoti.goudabijeenkomsten.nl
Hoe wordt er op 1 juli Keti Koti gevierd?
Op 1 juli vieren we de afschaffing van het Trans-Atlantische slavernij in de Garenspinnerij.
- 16.30 – 17.30 uur: inloop met lopend buffet
- 17.30 – 18.30 uur: burgemeester Pieter Verhoeve presenteert de vervolgstappen van gemeente Gouda naar aanleiding van de verkenning en de stadsgesprekken.
- 18.30 – 19.30 uur: zang/muziek, spoken word, dans en een lezing
- 19.30 – 20.30 uur: borrelen onder het genot van live muziek
Aanmelden is nodig. Dit kan via: https://ketikoti.goudabijeenkomsten.nl
Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden?
Dat kan via Discriminatie.nl