Herdenkingsjaar

Stadsgesprek over het koloniaal en slavernijverleden van Gouda

Datum 29 February 2024
Tijd 20:00 - 23:00
Locatie Chocoladefabriek Gouda Klein Amerika 20, 2806 CA Gouda
Google maps openen
Toegang Aanmelden
Georganiseerd door
Stadsgesprek slavernijverleden 1

Stadsgesprek over het koloniaal en slavernijverleden van Gouda

 

Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda komt weinig voor in de literatuur en ook archiefbronnen zijn hierop nog nauwelijks onderzocht. Deze bundel 'Het koloniaal en slavernijverleden van Gouda. Een verkenning’ geeft een nieuw perspectief op onze Goudse geschiedenis. 

De aandacht van de ‘Gouden eeuw’ lag vaak op de succesvolle ondernemende verhalen van het Nederlandse verleden, terwijl de lange schaduwzijde van de slavernij, niet opgemerkt werd. Het is belangrijk om het verleden niet alleen vanuit één invalshoek te vertellen. Het is ook nodig om de nieuwe feiten, verschillende ervaringen en perspectieven hierin mee te nemen. Door open te staan voor de gehele geschiedenis en andere verhalen kunnen we elkaar beter begrijpen. Ook kunnen we hierdoor beter snappen hoe onze gezamenlijke geschiedenis zijn doorwerking heeft op het heden.

Het is begrijpelijk dat het ontvangen van een nieuw perspectief op het slavernijverleden vragen en  emoties zoals erkenning, verbazing maar ook ongemak op kan roepen. We nodigen u graag uit voor de stadsgesprekken. De gemeente hoort uw mening graag zodat deze meegenomen kan worden in de vervolgstappen. 

Door met elkaar in gesprek te gaan, hoopt de Gemeente Gouda bij te dragen aan een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving, waarin alle stemmen worden gehoord en erkend.

Iedereen is welkom!!

 

Kofi Ogún begeleidt de stadsgesprekken van donderdag 29 februari en 28 maart. 
 

" Ik ben geboren op een vrijdag in de vroege ochtend. Vandaar de naam Kofi. Mijn dagnaam in de traditie van de Akan. Ogún is de persoon die volgens de Yoruba filosofie het pad belicht dat door het volk belopen moet worden. Vanaf mijn jeugd heb ik grote interesse in hoe mensen omgaan met grote ontwikkelingen in de samenleving. Hoe heeft dat effect op hun denkbeelden, belangen en positie? Gesprekken daarover komen soms heel dicht bij de diepste overtuigingen en emoties. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren, in te voelen en de juiste toon aan te slaan. Vooral als er in groepsverband gesproken wordt. Tijdens de stadsgesprekken van donderdag 29 februari en 28 maart bied ik ruimte aan alle inzichten en emoties. En vooral aan die van de meest kwetsbare en afwijkende stemmen. In de Ubuntu filosofie zijn dat de stemmen die in grote mate bijdragen aan eenheid, nieuwe narratieven en vooruitgang. "

 

Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.

Op de hoogte blijven